Hlavní stránka | Novinky | Tisková zpráva - simulátor L 410 již v provozu

31.3.2017

Tisková zpráva - simulátor L 410 již v provozu

Tisková zpráva - simulátor L 410 již v provozuOd dubna začínáme výcviky na plně pohyblivém letovém simulátoru L 410, a to pro piloty-novice i pro zkušené bardy.

TISKOVÁ ZPRÁVA                                                  31. 3. 2017

CATC uvádí do provozu nový simulátor pro výcvik pilotů L 410

Czech Aviation Training Centre (CATC), dceřiná společnost státního podniku Řízení letového provozu, začíná od 1. dubna 2017 s výcvikem pilotů na letovém simulátoru L 410, který tomuto výcvikovému středisku vyrobila na zakázku kanadská společnost CAE. Simulátor splňuje veškeré předpisové požadavky pro nejvyšší úroveň těchto zařízení dle standardů ICAO, EASA i FAA.

Na základě zvyšující se poptávky provozovatelů letounů L 410 i samotného výrobce letadel Aircraft Industries započal investiční projekt vývoje, výroby a provozu simulátoru v roce 2015 podpisem smlouvy o spolupráci mezi CATC, Aircraft Industries a CAE. Projekt byl završen v březnu 2017 certifikací letového simulátoru L 410 UVP-E20 na nejvyšší možnou úroveň, tj. kategorii D, kterou provedl Úřad civilního letectví České republiky. Nový simulátor je instalován v Hangáru B, sídle CATC na Letišti Praha – Ruzyně.

Pro vývoj simulátoru takové kategorie bylo zásadní změřit všechny parametry za letu na reálném letounu. Měření probíhala ve spolupráci s konstruktéry a piloty kunovického výrobce letadel. Simulátor L 410 je nyní v souladu s nejnovějšími trendy výcviku – tak vysoká úroveň bude pro podobná zařízení nejvyšší kategorie požadována až v roce 2019. Stávající simulátory starších typů ze 70. a 80. let minulého století již nesplňují soudobé nároky na kvalitní přípravu pilotů.

Jan Janík, jednatel CATC, v této souvislosti uvedl: „Unikum simulátoru L 410 instalovaného v Czech Aviation Training Centre spočívá zejména v míře napodobení letových vlastností skutečného letadla – je natolik vysoká, že umožňuje i nejnáročnější trénink vybírání nezvyklých letových poloh či zvládání nestandardních situací za letu. Takový výcvik byl dosud možný pouze na skutečných letadlech a ve velmi omezené míře. Zároveň výcvikové středisko CATC díky novému simulátoru rozšíří nabídku svých produktů o výcviky posádek L 410 z České republiky i ze zahraničí.“ Vedoucí instruktor simulátoru L 410 v CATC Jiří Pískatý k tomu doplnil: „Díky tomuto simulátoru budou piloti mnohem lépe připraveni i na zcela mezní situace, které by je mohly v reálném provozu potkat. Je tedy zřejmé, že výcvik pilotů L 410 se výrazně zkvalitní, zároveň tím přispějeme k dosažení nejvyšší úrovně bezpečnosti provozu tohoto typu letounu.“

Kontakt pro média:

Petra Biache

Czech Aviation Training Centre, s.r.o.

email: biache@catc.cz

telefon: +420 739 719 016